Donderdag 28 September 2017

Meiringspoort, Klein Karoo, West-Kaap, De Rust (Nederlands)

Als je Afrikaans als hobby hebt, dan is het nogal een stap om op mijn blog een artikel in het Nederlands te schrijven. Bovendien staat mijn spellingscontrole op Afrikaans. Dus moet ik nu extra opletten. (Lees jy liewer Afrikaans dan kies jy twee berigte verder.)



Dit artikel gaat over de Meiringspoort, een pas tussen de plaatsjes De Rust en Klaarstroom. Deze pas verbindt Klein Karoo met Centraal Karoo. De naam Karoo is overigens afkomstig van het Khoi Khoi (een van de talen in Zuid-Afrika) en betekent "de plaats van weinig water". Het gebied is een halfwoestijn. Het regent er dus weinig. Het meeste water is afkomstig van de sneeuw  op de Swartbergen. Voordat de pas werd aangelegd waren er twijfels over de houdbaarheid van de weg bij zware regenval. Het spookt er namelijk soms, zoals ik zelf ervaren heb op 9 april 2017. Klik om een klein stukje te zien (!) van een zware onweersbui met bijbehorende neerslag https://youtu.be/2vHC7u-Gf9Q. De bergen houden geen water vast en de Meiringspoort ligt in een kloof. Het water zoekt dus de richting op waar de weg ligt. De weg heeft het overleefd, maar de Poort -zoals de lokale bevolking deze pas noemt- was enkele dagen afgesloten om de troep op te ruimen. Hieronder een foto van 10 april 2017.




De Meiringspoort is belangrijk voor de handel. Via deze pas kan men "kortpad" naar de haven in Mosselbaai.

Naast het economische belang van de Poort moet ik wijzen op de grote schoonheid van deze pas. Als chauffeur moet jij voortdurend je aandacht focussen op de kronkelende weg. Dan kun je je niet ook nog eens vergapen aan de omgeving. Gelukkig zijn er diverse mooie parkeergelegenheden aangelegd. (Je kunt er zelfs met je gezelschap barbequeën.) Van daar uit kun je genieten van wat deze vorm van natuur jou een beetje geluksgevoel geeft. 


De schrijver C.J. Langenhoven (13 augustus 1873 - 15 juli 1932) vertoefde graag in De Rust en de Meiringspoort. Langenhoven was goed in het fantaseren. Zo had hij in zijn hoofd een vriend, genaamd Herrie. Dit was een paarse olifant. Met monnikengeduld heeft Langenhoven (die in het 35 kilometer verderop gelegen Oudtshoorn woonde) de naam "HERRIE" in de rotsen gegraveerd.  Geheel in overeenstemming met zijn humor beschouwde hij dit als monument voor hemzelf. Hij kon niet weten dat zijn "Herrie" in 1973 officieel tot Nasionale gedenkwaardigheid zal worden verklaard.

Langenhoven heeft veel betekend voor het "Afrikaans". Hij is ook de schrijver van Die Stem, dat in de vijftiger jaren het volkslied geworden is van Zuid-Afrika tijdens de Apartheid.


Over de Meiringspoort schrijft Langenhoven in zijn boek Sonde met die bure: "..nou is in elke drif 'n draai en om elke draai een drif..." ("Drif" is een doorwaadbare plaats.)

Tijdens mijn bezoek aan De Rust wilde ik de aan de Meiringspoort gelegen waterval Rust en Vrede gaan zien. De toegangsweg was in verband met het noodweer helaas gesloten. (Ik wist toen nog niet dat er ook een wandelpad naar de waterval is. Of zijn er twee watervallen?) 
De Meiringspoort komt mooi in beeld in een video over Oudtshoorn en De Rust. https://youtu.be/X_SZX0SYqR8


Geen opmerkings nie:

Plaas 'n opmerking